Απόφαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας γιά φόρους υπερ τρίτων και φόρο ακινήτων

ΠΡΟΣ

  • ·         Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ
  • ·         ΠΕΔ Χώρας

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Το ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στην τελευταία του συνεδρίαση συζήτησε εκτεταμένα το ενδεχόμενο κατάργησης φόρων υπέρ τρίτων και της φορολόγησης των ακινήτων από τους Δήμους. Ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

 

Με βάση πληροφορίες των τελευταίων ημερών με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας «για τον εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων», η οποία θα προτείνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ποιες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων πρέπει να καταργηθούν και ποιες θα πρέπει να διατηρηθούν και να περιέλθουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα μάλιστα με τις υποδείξεις της Τρόικα, 199 από τους 350 συνολικά φόρους υπέρ τρίτων οι οποίοι κρίνονται ως «μη ανταποδοτικοί», περιλαμβάνονται και φόροι που φέρνουν έσοδα ένα (1) δισ ευρώ στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν στην περίπτωση αυτή είναι:

  • §  Πώς θα αναπληρωθεί το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί;
  • §  Αντέχει η αυτοδιοίκηση μια επιπλέον απώλεια των εσόδων της;
  • §  Πως θα είναι σε θέση να εξακολουθεί να παρέχει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες της στους δημότες;

 

Η πιθανή απάντηση να πληρώσουν οι δημότες τους επιπλέον φόρους στερείται ρεαλισμού. Είναι προφανές ότι από την πλευρά μας τέτοιου είδους σενάρια, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Πρέπει επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν ότι ένα μεγάλο μέρος των δημοτών μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες.

 

Η αναφορά επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα για ενδεχόμενη φορολόγηση των ακινήτων από τους δήμους, στερείται αντικειμενικής και επεξεργασμένης στρατηγικής που εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο φορολογικής αποκέντρωσης, κάτι που είναι άλλωστε πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης. Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι το ποσό που προβλέπει να εισπράξει το κράτος από το φόρο ακινήτων (2,94 δις) ταυτίζεται σχεδόν με το ποσό το οποίο το κράτος πρέπει να καταβάλλει στην Αυτοδιοίκηση για το 2014 (2,57 δις). Αυτό σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση το κράτος θα μετακυλήσει την αποτυχία του να εισπράξει τους φόρους στους δήμους που όχι μόνο δε διαθέτουν σήμερα τους κατάλληλους εισπρακτικούς μηχανισμούς αλλά έχουν και μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό μετά το μέτρο της διαθεσιμότητας.

 

Με βάση τα παραπάνω συμφωνούμε απόλυτα με την ΚΕΔΕ η οποία θεωρεί ότι αποσπασματικού χαρακτήρα προτάσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

 

Με εκτίμηση

 

Η Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΥΖΙΔΟΥ

Δήμαρχος Εορδαίας

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.