Το ζήτημα
Η αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη ενέχει αυξημένους κινδύνους για τους ανθρώπους, τις υποδομές και το περιβάλλον και καθιστά αναγκαία την έγκαιρη δράση και πολιτική αντίδραση στην υφιστάμενη κατάσταση. Οι φυσικές και οι ανθρωπογενείς καταστροφές δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για την αειφόρο ανάπτυξη στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας -Αλβανίας. Συγκεκριμένα, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αυξάνονται έχοντας διασυνοριακές επιπτώσεις που καθιστούν μια κοινή προσέγγιση απαραίτητη.
Παρόλο που η πρόληψη αποκτά αυξημένη σημασία και στις δύο χώρες, δεν υπάρχει στρατηγική καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων ατόμων, αφήνοντας τους εντελώς εκτεθειμένους σε πολλαπλούς κινδύνους. Κατά γενική ομολογία, τα συστήματα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών σχεδιάζονται με βάση ένα «μέσο» άτομο, το οποίο βλέπει και ακούει κανονικά, μπορεί να περπατήσει και να τρέξει, μπορεί να οδηγήσει και να ανταποκριθεί άμεσα σε οδηγίες, κ.λπ.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, παγκοσμίως, πόσο μάλλον στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας, ελάχιστες προσπάθειες έχουν γίνει ώστε να διερευνηθούν και υποστηριχθούν κατάλληλα οι ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων γ’ ηλικίας σε έκτακτες περιπτώσεις κρίσης.
Σκοπός της Πράξης
Η Πράξη 4PLUS, ακολουθώντας τις διατάξεις του άρθρου 11 της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UN CRPD), στοχεύει στη βελτίωση της ετοιμότητας των τοπικών και περιφερειακών φορέων της διασυνοριακής περιοχής για την αποτελεσματική διαχείριση περιπτώσεων καταστροφών, με ιδιαίτερες προβλέψεις και χωρίς να εγείρονται διακρίσεις προς άτομα με αναπηρία και γενικότερα προς άτομα με μειωμένη αυτονομία.
Το προτεινόμενο σχέδιο ενεργεί καταλυτικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων, και της βελτίωσης των υφιστάμενων, τοπικών, περιφερειακών και εθνικών σχεδίων πολιτικής προστασίας για την καλύτερη ενσωμάτωση και αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες, των ηλικιωμένων και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και γενικότερα όλων των ευάλωτων ομάδων που σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών κρίσεων και καταστροφών βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε κινδύνους καθώς και ιδιαίτερα εξαρτώμενες από τρίτους.
Εταίροι της Πράξης
Στο έργο συμμετέχουν, εκτός ΕΣΑμεΑ (Επικεφαλής εταίρος) οι εξής εταίροι:
- ΠΕΔ Ιονίων Νήσων
- ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας
- Ένωση Δήμων Αλβανίας
- Δήμος Kolonje
- Ινστιτούτο Αστικής Έρευνας της Αλβανία
Kick-off meeting 24 – 25 of July 2018 Organized by LB1 – National Confederation of Disabled People of Greece
Second Project Meeting – 25-26 of July 20019 – Organized by Regional Union of Municipalities of Ionian Islands
Δράσεις Ενημέρωσεις
για θέματα πολιτικής προστασίας
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hlpZec-aMpo[/embedyt]
Δήμος Αμυνταίου
Δήμος Φλώρινας
Δήμος Γρεβενών
Δήμος Καστοριάς