Συνάντηση e-United στην Κοζάνη στις 18 Μαρτίου 2022

Testimonial του Πηλιούση Αχιλλέα από τη συμμετοχή του στο φόρουμ για την Ευρωπαϊκή Μετανάστευση και Ασφάλεια στο πλαίσιο του έργου eUnited

Στις 18 Μαρτίου του 2022 και στο πλαίσιο του έργου “Citizens’ Forums for United Europe – eUnited”  είχα την τύχη και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μου, την Ελλάδα, εστιάζοντας σε ένα πολύ επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα, την Ευρωπαϊκή Μετανάστευση και Ασφάλεια. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην Κοζάνη, όπου τα στελέχη της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας μας προσέφεραν μια πολύ ζεστή φιλοξενία και μας ξενάγησαν στο χώρο τους. Αφού γνώρισα λοιπόν όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ξεκίνησε η εκδήλωση, η οποία διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων.

Παρόλο που και οι 6 συνολικά χώρες που λάβαμε συμμετοχή (Βουλγαρία, Πολωνία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) διαπραγματευτήκαμε το ίδιο θέμα, η κάθε χώρα παρουσίασε το φαινόμενο από τη δική της οπτική, με βάση τα όσα διαδραματίζονται τόσο σε κάθε χώρα ξεχωριστά, όσο και στην Ευρώπη συνολικά. Συγκεκριμένα, μιλήσαμε για τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη και για το ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης, τις ασύμμετρες απειλές που δέχτηκε η κάθε χώρα ανά τα έτη (όπως το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία), την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του φαινομένου και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Δεδομένης της ποικιλομορφίας των παρουσιάσεων, είχαμε τη ευκαιρία να διευρύνουμε τόσο τους πολιτισμικούς, με τη συναναστροφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, όσο και τους γνωστικούς μας ορίζοντες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μας δίνονταν η ευκαιρία να εκφράσουμε τυχόν απορίες, ή να τοποθετηθούμε, διαδίδοντας ελεύθερα τις ιδέες μας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, το ταξίδι μας δεν τελείωσε εκεί. Μεταβήκαμε στη Νεράιδα, έναν πανέμορφο οικισμό του δήμου Σερβίων – Βελβεντού, όπου απολαύσαμε ένα υπέροχο γεύμα και φωτογραφίσαμε την απέραντη φύση και τη λίμνη. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να συναναστραφούμε σε φιλικό πλέον πλαίσιο με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και να εκφράσουμε τις εντυπώσεις μας για την εκδήλωση αλλά και μελλοντικές σκέψεις και ιδέες για μια καλύτερη Ευρώπη.

Το πρόγραμμα επιφύλασσε και άλλη έκπληξη. Μετά το γεύμα μεταφερθήκαμε στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ <<Κοινωνικό ΕΚΑΒ>>, όπου εκεί συναναστραφήκαμε με τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται, περιηγηθήκαμε στα γραφεία του Οργανισμού και συζητήσαμε με τους εργαζόμενους τόσο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φιλοξενούμενοι, όσο και για την καθημερινότητά τους στη Δομή. Αυτή η διεπιστημονικού χαρακτήρα εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα σημαίνουσα, καθώς είδαμε σε πραγματικό χρόνο την επικρατούσα κατάσταση και αντιληφθήκαμε στενότερα τα ζητήματα προστασίας και δικαιωμάτων των ανηλίκων. Φυσικά, τα στελέχη της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας είχαν ήδη προβλέψει και επιλογές νυχτερινής διασκέδασης για όλους μας.

Με τη σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα Στελέχη της ΠΕΔ-ΔΜ για τη ζεστή φιλοξενία, τον άριστο συντονισμό της εκδήλωσης και την ποικιλομορφία των επιλογών που προσέφερε ο οδηγός αυτής. Τέτοιες εκδηλώσεις, δίνουν την ευκαιρία σε εμάς τους νέους και όχι μόνο να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να προστατεύσουμε τις αξίες μας και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους!

Με εκτίμηση,

Πηλιούσης Αχιλλέας,

Πολιτικών Επιστημών Απθ

ΠΜΣ Επικοινωνία με εξειδίκευση στις Εκστρατείες Επικοινωνίας και Έρευνες Κοινού

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.